Mitől is alakul ki a cellulit?

 2009.02.24. 10:08

A narancsbőr ugyan nem okoz egészségügyi panaszokat, mégis nagyon terhes lehet az érintett nők számára, elsősorban akkor, ha nem érzik jól magukat a bőrükben, sőt talán idegennek is érzik a testüket.

Három feltétel alapján alakulhat ki a cellulit:

1. A test túlsavasodása,

2. túlsúly,

3. hormonális zavar

 

A hormonális zavar vagy a túlsavasodás önmagában nem okozhat cellulitiszt. Az eredményes kezelésnek azonban figye­lembe kell vennie mindhárom tényezőt. Az elsődleges terhelés a test túlsavasodása következtében alakul ki, amikor az anyagcse­re már nem tudja a vérben, a nyirokban vagy a szövetfolyadék­ban „lebegtetni" a felesleges savakat, hanem semlegesítenie kell, és el kell raktároznia őket. Ezt a máj vagy a vesék gyenge anyag­cseréje vagy a vastagbél élősködők, illetve gombák okozta túl­terheltsége is indokolhatja.

 

 

 

 

A női szervezet arra állt be, hogy a havivérzés folyamán természetes úton válassza ki a felgyülemlő savakat. A köztes időben a vérben, a nyirokban, a szövetfolyadékban és méhle­pényben raktározza el ezeket a savakat, amíg a mennyiségük meg nem halad egy bizonyos mértéket. Ha megteltek ezek a tá­rolók, semlegesíteni kell a savakat, és ehhez a testtől kell elvonni ásványi anyagokat, amennyiben azok nincsenek benne a táplá­lékban. A semlegesített savak most a csípőn, de elsősorban a combon és a felkaron raktározódnak el, ahol bármikor újra fel lehet oldani és ki lehet választani őket. Az ily módon elsalakosodott szövetek okozta látható végeredmény a közismert cellulit.

A férfiaknak nincs narancsbőrük

Mivel a férfiak nem ismerik a havivérzést, a férfi szervezete nem „parkolja" le a felgyülemlő savakat, hanem az anyagcsere útján azonnal feldolgozza, hogy azután kiválaszthassa őket. Ehhez ásványi anyagok kellenek, amelyek vagy a táplálék­ból, vagy a test raktáraiból, jelen esetben elsősorban a fejbőrből származnak. A férfiaknak ezért hullik ki korán a hajuk, ami mindig az erős savterhelésre utal. A nőknek termékeny idősza­kuk folyamán alig kell hozzányúlniuk testük tartalékaihoz, ezért náluk csak kivételes esetben fordul elő kopaszodás.

 

Cellulitisz tehát csak akkor alakul ki, ha már megteltek a vérben, a nyirokban és a szövetfolyadékban lévő átmeneti „par­kolók". Ehhez társul az is, hogy sokan nagyon keveset iszunk, így túl kicsi a testünkben lévő folyadékmennyiség. Vagy eleget iszunk ugyan, de nem megfelelő italokat, tehát savképző, édesített leveket vagy limonádékat, és ezek további szükségtelen sav­terhelést rónak a testre. Olyan ez, mint amikor cukrot teszünk a kávénkba: Az első kanál könnyedén feloldódik és „lebeg" a fo­lyadékban. A második kanál részben még feloldódik, a harma­dik azonban üledékként feloldatlanul a csésze alján marad.

 

Ugyanez a helyzet a testre ható savterhelés esetében: Amit a szervezet nem tud a testfolyadékban „lebegtetni", azt valahol le feli parkolnia, és ezek a parkolópályán lévő anyagok részben cellulitisz formájában jelennek meg. Ha a már amúgy is fennálló savterheléshez újabb terhelés társul, mégpedig a sporttevékenység révén, rosszabbodik a cellulitisz. Az ennek következtében keletkező savakat a comb­ban kell elraktározni. Ezért szoktak csodálkozni a fiatal női sportolók azon, hogy sporttevékenységüknek köszönhetően nemhogy visszafejlődne a cellulitisz, de még inkább erősödik. De amint felismerjük az összefüggést, lehetőségünk nyílik arra, hogy megfelelő ellenintézkedéseket foganatosítsunk, és hamaro­san eltűnik a cellulitisz. Kíváncsi vagy hogyan? A következőkben megtudhatod.

Címkék: egészség narancsbőr túlsúly cellulit savasodás

A bejegyzés trackback címe:

https://wwwviszlatnarancsbor.blog.hu/api/trackback/id/tr45962558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lukrécia80 · http://kozmetikusszalon.hu 2012.05.20. 08:43:32

Ez érdekes cikk volt köszi, nem gondoltam volna, hogy a hormonok is közrejátszanak ebben.
süti beállítások módosítása